‘Ik wil de archeologische rijkdom van het gebied in kaart brengen’

‘Ik wil de archeologische rijkdom van het gebied in kaart brengen’Voor we kunnen bouwen, onderzoeken we eerst de geschiedenis. We verwachten veel interessante archeologische vondsten te doen in het plangebied van Ruimte voor de Waal. Op dit moment zijn de archeologen aan het werk. Een van hen is Erik Verhelst.

“Om een indruk te krijgen van wat er in de bodem zit hebben we, op systematisch over het gebied verdeelde plaatsen, proefsleuven gegraven. Ik onderzoek de bodemlagen in die proefsleuven om een indruk te krijgen van wat zich in de bodem bevindt.” Verhelst (40) zoekt naar archeologische sporen. In een gebied waar we weinig idee hebben van wat we gaan vinden moet het onderzoek van de lagen houvast bieden.
Verhelst: “Aan de hand van de lagen en vondsten die ik doe, probeer ik een verhaal te reconstrueren en de archeologische rijkdom van het gebied in kaart te brengen.”

Tot ongeveer 1300 loopt de rivier zoals hij loopt, weet Verhelst. Na 1300 proberen de mensen de rivier met dijken naar hun hand te zetten. “Ik vind informatie over de loop van de Waal als ik afwisselend lagen zand en lagen klei tegenkom. Zand zegt dat de rivier heel dichtbij is; klei zegt dat de rivier ver weg is.” Verhelst zoekt ook naar andere sporen dat er mensen hebben gelopen, gewoond, gewerkt. “Scherven, bijvoorbeeld. Maar ook verstoring van de grond, wat betekent dat mensen daar hebben gegraven of langere tijd activiteiten hebben uitgevoerd.”

Nijmegen is het centrum van Romeins Nederland, zegt Verhelst. “Hier moet je zijn als je diep de geschiedenis in wilt duiken. Van het grote gebied aan de overkant van de Waal weten we nog niet veel. Er is dus ruime gelegenheid om oude cultuurlandschappen in kaart te brengen en alles goed te documenteren.” De voldoening van het werk haalt Verhelst uit het bevredigen van zijn nieuwsgierigheid. “Ik ben tevreden als ik iets nieuws ontdek, als ik een huisplattegrond aansnijdt of een bijzondere vondst doe.”

foto: Rutger Hollander

Partners