"Er worden hier flinke tunnels geboord"


Met de aanleg van de nevengeul, maken we tegelijkertijd een fraai, nieuw stadseiland. Om te zorgen dat het eiland van alle gemakken is voorzien, worden er nu buizen in de grond gelegd waar in de toekomst glasvezel, stroom, gas, water en persriool doorheen lopen. We spraken hierover met Ilmari Vierbergen, spiegellasser/voorman van aannemer Van Vulpen uit Gorinchem, de aannemer die het infrastructurele netwerk aanlegt.

71 centimeter in doorsnee zijn ze, de gangen die onder de grond worden geboord. Bovendien zijn ze lang (tot wel 470 meter) en gaan ze tientallen meters diep. Dat zijn dus geen kleine gaatjes, maar flinke tunnels. In die gangen komt een mantelbuis waarin de andere buizen komen. “Ik las de mantelbuizen met een zogenoemde spiegellas aan elkaar”, vertelt Vierbergen. “Met een hete plaat van zo’n 200 °C laat ik de rand van twee buizen smelten, waarna ze met kracht in elkaar worden geduwd. Zo krijg je een supersterke las die gegarandeerd niet stuk gaat.”

Computergestuurd
Er worden een kleine twintig gangen geboord om het nieuwe stadseiland straks goed te kunnen voorzien. Dat gaat uiteraard allemaal computergestuurd en met behulp van gps. Vierbergen: “We komen eigenlijk nooit verrassingen tegen tijdens het boren. Dit is nauwkeurig en kostbaar werk, dus alles is tot in de puntjes voorbereid. Uit verschillende metingen weten we precies welke grondlagen we tegenkomen en waar eventuele problemen zitten. Zo kunnen we ons werk heel goed uitvoeren.”

Langste boring
Vierbergen werkt door het hele land, en zelfs internationaal. “Niet zo lang geleden werkte ik bij de Duvel-brouwerij een eindje onder Antwerpen. Dat was mooi om eens te zien. Maar ik vond het ook fantastisch om in de Biesbosch te werken aan een nevengeul, eenzelfde project als hier in de Waalsprong. Daar hebben we de langste boring van ons bedrijf gedaan. Vier keer 150 meter achter elkaar. Een prestatie waar we erg trots op zijn.”

Mooi gebied
Het werk in de Waalsprong bevalt Vierbergen erg goed. “Ik kom uit Kerkwijk in de Betuwe, dus ik ken de Waal goed. Hier zit je dicht bij de rivier en heb je een prachtig zicht op de skyline van Nijmegen. Vooral met de langsvarende schepen erbij levert dat een heel mooi plaatje op. Als je dan tijdens je werk eens om je heen kijkt, realiseer je je weer wat een mooi gebied dit is.”

foto: Rutger Hollander

Partners