‘Bomen rooien is handwerk, anders verstoor je de bodem'

Bomen rooien is handwerk, anders verstoor je de bodem
Voordat we ruimte voor de rivier kunnen maken, doen we archeologisch onderzoek in de bodem. Om de archeologen goed te laten werken, wordt een groot deel van de bomen en struiken in het gebied gerooid. Een van de rooiers is boomveiligheidscontroleur Jaap Hoogstraten.

De Waal heeft ruimte nodig, en die ruimte maken we door de nieuwe nevengeul aan te leggen. Dat betekent dat er veel mooie, nieuwe natuur aan de noordzijde van de Waal komt. Maar er moet ook natuur wijken. In februari waten verschillende hoveniers aan het werk om vele bomen en struiken te rooien.

“We zijn met drie zagers”, aldus Hoogstraten. “Verder gebruiken we ook nog een kraan voor het grovere werk. Zelf sjouw ik ook mee. Die bomen en struiken moeten immers aan de kant.” Het rooien is bijna allemaal handwerk, al werken de zagers natuurlijk niet met handzagen, maar met motorzagen. Het werk zou in principe wel met bijvoorbeeld een bulldozer kunnen, volgens Hoogstraten, maar dan trek je alle wortels rücksichtslos uit de grond. “Dat zorgt voor erg veel verstoring van de bodem waardoor bijvoorbeeld de archeologen hun werk niet goed meer kunnen doen.”

Hoogstraten werkt inmiddels al een jaar of twee regelmatig aan de noordzijde van de Waal. Heeft hij al liefde voor de rivier ontwikkeld? “Ik kom uit Veghel, dus ik heb niet dezelfde binding met de Waal die de Nijmegenaren hebben. Voor mij is de Waalbrug een gewone brug. Maar in de twee afgelopen jaren ben ik de stad wel gaan waarderen. En van deze kant van de rivier heb je echt een prachtig zicht op het centrum.”

Ook in de februari-vorst van 2012 werkten de hoveniers gewoon door. Al werd het er met de extreem lage temperaturen niet echt gemakkelijker op. “Het vriest flink en dat merk je. Maar gelukkig hebben we het voordeel dat het zwaar werk is: als je lekker door werkt, krijg je het er goed warm van.”

foto: Rutger Hollander 

Partners