Als koppensneller sloop je niet alleen het beton, maar als je niet oppast ook jezelf

Als koppensneller sloop je niet alleen het beton, maar als je niet oppast ook jezelf

Bij i-Lent maar ook bij veel andere bouwprojecten worden heipalen van gewapend beton gebruikt. Geen kleintjes, maar flinke palen die soms wel twintig meter de grond in gaan. Na het heien steken de palen nog een klein stuk boven de grond uit. De wapeningsstaven zitten dan nog in het beton. Ze moeten vrijgemaakt worden, zodat ze in de staven van de fundering kunnen worden gevlochten. Een ‘koppensneller’ haalt met een speciale machine het beton weg.

John Blijleven (39) is koppensneller bij familiebedrijf Blijleven Sloopwerken. Vroeger ging dit werk met de hand, vertelt hij. “Met zware hamers werd het beton weggeslagen tot de staven vrij waren. In sommige landen gaat het nog steeds zo, maar in Nederland steeds minder. Dit heeft meerdere voordelen. Geluidsoverlast is op deze manier veel minder en daarbij houd je je mensen gezond. Gelukkig maar, want als koppensneller sloop je niet alleen het beton, maar ook jezelf.”

Blijleven vertelt vol enthousiasme over het werk dat hij en zijn 25 collega’s doen. Grote klussen, zoals het snellen van 15.000 heipalen langs de nieuwe A2. Of 20.000 heipalen langs de Betuweroute. In de Waalsprong werkt Blijleven mee aan de fundering van landhoofden en pijlers van de verschillende bruggen. “We doen ons werk graag en we willen er ook graag de beste in zijn. Daarom proberen we ook voorop te lopen in de ontwikkeling van nieuwe technieken om het koppensnellen te verbeteren. Vaak doen we specialistisch werk op maat. We zoeken dan helemaal zelf uit hoe we de klus het beste kunnen klaren.” Zijn doel? “Goed mijn best doen, netjes werken en zorgen dat de klant krijgt waar hij om vraagt. Als dat goed lukt, ben ik tevreden.”

Als ik naar het water in Nederland kijk, ben ik trots op waar dit land goed in is: het beheersen van het water. Nederlanders helpen over de hele wereld met de strijd tegen het water. Daar mag je als klein land trots op zijn, want dat doen we dus wel gewoon. Daarom ben ik ook blij dat ik kan meewerken aan zo’n innovatief project als Ruimte voor de Waal.

Foto: Rutger Hollander

Partners