Dijkbeheerder Wim Cornelisse aan het woord

Dijkbeheerder Wim Cornelisse aan het woord
Dankzij de nevengeul krijgt de Waal meer ruimte. Maar ondertussen moet diezelfde Waal tijdens de werkzaamheden wel tegengehouden worden. De Betuwe kan alleen droge voeten houden als de dijken in topconditie zijn. Wim Cornelisse is verantwoordelijk voor het dagelijks beheer en het onderhoud van de dijken in deze regio. “In deze functie moet het water niet alleen je werk maar ook je hobby zijn.”

Wim Cornelisse zorgt als dijkbeheerder bij Waterschap Rivierenland voor de Waaldijk tussen Tiel en Doornenburg en de Rijndijk tussen Doornenburg en Beusichem. “Ik zie erop toe dat het onderhoud uitstekend gebeurt, dat er goed gemaaid wordt, dat eventuele gaten door bevers of konijnen snel gerepareerd worden, enzovoort. Maar ik houd me natuurlijk ook bezig met groter onderhoud.”

Het aanleggen van de nevengeul verandert het werkgebied van Cornelisse drastisch: er komt een volledig nieuwe dijk, maar die moet op sommige gedeeltes nog aangelegd worden. En dat raakt regelmatig de huidige waterkering. “De nevengeul kruist de bestaande waterkering bijvoorbeeld. Daarvoor moet de waterkering opengemaakt worden. Dit gold ook al tijdens de archeologische opgravingen. Je hebt dan gedurende lange tijd eigenlijk gewoon een gat in de dijk. Je kunt je voorstellen dat dat een gevaarlijke operatie is die goed gecontroleerd moeten worden. Als er iets misgaat, kan de Betuwe grote waterproblemen krijgen.”

Soms moet het werk gewoon stoppen. Toen het vorig jaar zomer hoogwater was, bijvoorbeeld. Er was een te groot risico dat juist dan de waterkering open was. “Gelukkig zien we dit soort risico’s relatief lang van tevoren aankomen en zijn we daar op voorbereid. Zo kunnen we op tijd  ingrijpen. Dat gaat altijd in goed overleg, want niemand wil de Betuwe onder water.”

Cornelisse komt uit Rhenen en kent het rivierengebied dus erg goed. Dat zorgt al voor een sterke binding met de Waal. “Maar als je dit werk doet,” zegt hij, “moet je wel extra gek zijn op het stromende water. Je bent het hele jaar door bezig met de rivier, en dat kan volgens mij alleen maar als het ook een beetje je hobby is. In die zin vind ik de nevengeul dan ook een heel interessant project: het gaat een positieve invloed hebben op de waterstanden en dat kan ik alleen maar toejuichen.”

Foto: Rutger Hollander

Partners