Puntjes op de i

puntjes op de i

Het gebied is waterveilig, maar áf is het niet. De komende 2 maanden benut de aannemer om de puntjes op de i te zetten. Projectmanager Adriaan de Jong van i-Lent. "Vergelijk het met een nieuwbouwhuis. De ruwbouw staat, het huis is waterdicht, de kozijnen zitten er in. Nu komt het aan op de vloer leggen en behangen."

Half november waren nog dertig tot veertig machines aan het werk. Als het er nu tien zijn, dan is dat veel. De maanden februari en maart staan in het teken van de eindoplevering. De Jong: "Het Bastion en de markering
van Fort Knodsenburg zijn als het goed is in februari afgerond. We maken de paden af, zetten het straatmeubilair neer en voltooien de passerelles van De Lentloper. Ook leggen we de dekplanken van de Zaligebrug. Op veel plekken zijn we nog bezig dus."

Veiligheid garanderen
Karsten Schipperheijn, omgevingsmanager van het project, vult aan: "Dat betekent dat her en der nog drijfzand ligt. Het kan ronduit gevaarlijk zijn rond te lopen. Wat vanwege de bereikbaarheid open moest, stelden we open. Maar verder is het gebied te groot om te kunnen overzien. Om de veiligheid van de bewoners te kunnen garanderen én om duidelijkheid te scheppen, houden we ook de komende maanden het hek op slot."

Geduld
Dat dat best frustrerend kan zijn voor bewoners, begrijpt Schipperheijn. "De afgelopen jaren was het gebied eigenlijk één grote kijkdoos. Je kon vanuit zó veel kanten de werkzaamheden volgen. Bovendien lieten we mensen er gereguleerd in, vanuit het idee dat het belangrijk is om iedereen mee te laten groeien met de veranderingen. Driehonderd excursies per jaar hielden we. Dat is ongekend veel. Bewoners zien nu dat het praktisch klaar is, voelen de bedrijvigheid afnemen, maar kunnen er nog niet in. We snappen dat iedereen staat te trappelen om het gebied te verkennen. Ik zou willen zeggen: heb geduld, wacht nog even af. Met elkaar
hebben we hier iets bijzonders neergezet voor de komende honderd jaar. Die twee maanden kunnen er ook nog wel bij. We doen er alles aan om maandag 28 maart, tweede paasdag, klaar te zijn. Dat is eerder dan gepland; oorspronkelijk zouden we pas in augustus 2016 opleveren. Het komt nu mooi uit om in het vroege voorjaar de deur open te zetten. Het paasweekend is normaal gesproken het eerste weekend in het jaar dat mensen massaal erop uit trekken. Een ideaal moment om het gebied terug te geven aan de bewoners van Lent en Nijmegen."

Overdracht
Na de 28ste maart draagt het project- en omgevingsmanagement alles over aan de gemeente en verlaat de aannemer het gebied. "We zorgen voor een warme overdracht", verzekert Schipperheijn. "Bewoners moeten weten waar ze met hun vragen terecht kunnen. Want de waterveiligheid mag dan rond zijn en het gebied af, het vervolg - de invulling van het eiland - staat voor de komende jaren op de agenda." Komende tijd bekijkt de gemeente wie contactpersonen zijn voor de ontwikkeling en beheer van het gebied. Schipperheijn: "Vast staat dat het contact anders zal worden. De aannemer en de projectorganisatie woonden praktisch tweeënhalf jaar in Lent; we kenden veel mensen persoonlijk. Het stond iedereen vrij even binnen te lopen voor het wekelijkse spreekuur in de keet. Nu gaat alles weer terug naar 'normaal'. En ja, dat is wennen."

Even slikken
Waar bewoners vast wel naar uitkijken, is dat het stiller wordt. De Jong: "Ik kan me voorstellen dat ze blij zijn dat het gedaan is met het vrachtwagenverkeer, het heiwerk en de verminderde bereikbaarheid. Maar vergeet niet dat we ook voor een hoop spektakel zorgden. Er gebéurde iets en we hebben het iedereen van dicht bij laten volgen. Met de oplevering komt daar een eind aan. Hoe fijn ook, het zal best even slikken zijn. Voor alle bouwvakkers, de projectleiding en -ondersteuning, de bewoners... voor iedereen."

Foto: Rutger Hollander

Partners