Knap staaltje werk

Knap staaltje werk

Technisch verhaal in mensentaal

Ten oosten van de Prins Mauritssingel is de tafelconstructie inmiddels goed zichtbaar. Een staalconstructie waarin 120 ton staal is verwerkt. De tafelconstructie zorgt voor een stevige aansluiting tussen de Waalbrug en de tijdelijke omleidingsroute, de verkeersdijk. Vóór 29 juli moet er nog het nodige worden gedaan, asfalteren bijvoorbeeld. Waarom is er gekozen voor deze constructie en hoe lang blijft deze tijdelijke constructie in gebruik?

De tafelconstructie is een stalen constructie.  Er is voor staal gekozen omdat het ontzettend sterk, goed te monteren en snel te verwerken is. De constructie moet tegen hoogwater bestand zijn en het verkeer op de Bemmelsdijk moet er onderdoor kunnen blijven rijden. Daarnaast is staal ook weer makkelijk af te breken en kan het daarna hergebruikt worden. Al deze factoren maken dat staal het beste materiaal is voor deze tijdelijke constructie.

Stevige aansluiting
De tafelconstructie moet stabiel en stevig aansluiten op de huidige Waalbrug. De aansluiting aan de zijkant van de Waalbrug boven de Bemmelsedijk, is nodig om genoeg ruimte te hebben voor het bouwen van de Verlengde Waalbrug. Bovenop de staalconstructie is een dek van beton gestort. Hierdoor wordt de aansluiting stabiel en kan deze goed aangesloten worden op de Waalbrug.

Wisselen van cassettes?
De zijkant van de Waalbrug bestaat uit cassettes, dit zijn stalen delen waar het fietspad nu overheen loopt. In het weekend van 29 en 30 juni worden de bestaande cassettes vervangen voor andere cassettes. Het huidige dek van het fietspad is nu namelijk hoger dan het wegdek voor automobilisten. Om het verkeer op de omleidingsroute te krijgen moeten er cassettes worden geplaatst die aansluiten op het wegdek van de automobilisten. Natuurlijk worden de oude cassettes opgeslagen zodat deze over circa 2 jaar weer terug geplaatst kunnen worden. Als het dek van de Waalbrug en de tafelconstructie op gelijke hoogte is, kunnen de laatste werkzaamheden worden afgerond.

Afrondende werkzaamheden
Aankomende maand wordt het betonwerk van de Waalbrug en de tafelconstructie aan elkaar verbonden. Ook worden er leuningen geplaatst en wordt er geasfalteerd. Dit alles om de tijdelijke omleidingsroute eind juli in gebruik te kunnen nemen. De tafelconstructie blijft tot en met de zomer van 2015 in gebruik. Zodra het verkeer vanaf de Waalbrug over de Verlengde Waalbrug  kan rijden, zal de constructie weer worden afgebroken.

Feiten en cijfers:

  • Er wordt 120 ton staal in de tafelconstructie verwerkt;
  • De tafelconstructie is circa 13 meter hoog, 100 meter lang en 45 meter breed;
  • De cassettes die worden vervangen worden opgeslagen zodat ze over circa 2 jaar kunnen worden terug geplaatst.

Knap staaltje werkKnap staaltje werkKnap staaltje werkKnap staaltje werkKnap staaltje werk

Partners