BIM om knelpunten vroegtijdig te signaleren

BIM om knelpunten vroegtijdig te signaleren

Technisch verhaal in mensentaal

Bij het project Ruimte voor de Waal worden alle ontwerpgegevens centraal beheerd en gecontroleerd in een Bouw Informatie Model (BIM) door iNFRANEA, onderaannemer van i-Lent. De basis van BIM wordt gelegd in een integraal 3D model, want in drie dimensies zijn de voor en nadelen van een ontwerp veel sneller duidelijk. Dit betekent dat alle ontwerptekeningen van de verschillende teams die meewerken aan zo’n groot project als deze, in één systeem worden samengevoegd en van te voren worden bekeken. Dit alles om knelpunten vroegtijdig te signaleren en faalkosten te verminderen. Want zo’n 11% van alle kosten in de bouwwereld bestaan uit faalkosten.

Voordelen
Het grote voordeel van ontwerpen in 3D zit in de concentratie van kennis in één centraal model. Van de eerste schets tot de oplevering wordt het model wekelijks geactualiseerd waarbij steeds meer en steeds gedetailleerdere informatie wordt vergaard. Je ziet met het 3D model direct hoe een bouwwerk er uit gaat zien. En er kan worden gevisualiseerd hoe werkzaamheden van verschillende disciplines in elkaar overlopen; er ontstaat een multidisciplinair plan. Want hoe eerder de verschillende ontwerpen op elkaar worden afgestemd, hoe beter dit is voor de voortgang van het project. Op deze manier komt namelijk direct boven water dat een bepaalde manier van werken bijvoorbeeld technisch niet haalbaar is omdat er geen rekening wordt gehouden met opvolgende werkzaamheden. Natuurlijk willen we dit zo vroeg mogelijk weten.

BIM (bouw informatie model)
Het bouw informatie model bouwt verder op 3D software. Zo kunnen we met BIM het benodigde materiaal voor de bouw veel nauwkeuriger berekenen, waardoor de bouwkosten omlaag gaan. Daarnaast is er minder onnodige productie en transport van bouwmaterialen. Dit spaart het milieu en reduceert verkeersoverlast.

3D animatie
Ook kan het 3D model gebruikt worden om de bouw van onze objecten inzichtelijk te maken voor geïnteresseerden. Daarom hebben we een animatie gemaakt van de bouw van de Verlengde Waalbrug. In circa 55 seconden zie je de oude Prins Mauritssingel veranderen in de toekomstige Verlengde Waalbrug. Daarbij komt alle informatie rechtstreeks uit het BIM model, waardoor je de kale geometrie ziet en bijvoorbeeld geen mensen, auto’s of bomen.

Meer mogelijkheden?
Daarnaast heeft het BIM model nog meer mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld met de juiste software op je mobile device zelfs de toekomstige situatie bekijken. Hierdoor kan je op locatie het BIM model laten zien aan geïnteresseerden door met je iPad of smartphone naar je omgeving te kijken. Deze mogelijkheid is nu nog niet uitgewerkt, maar we hopen dit in de toekomst wel te realiseren.

Feiten en cijfers

  • Circa 11% van alle kosten in de bouwwereld bestaan uit faalkosten
  • Groot voordeel van ontwerpen in 3D zit in de concentratie van kennis in één model

Partners