Eindsituatie


voorlopig inrichtingsplanEen uniek stedelijk rivierpark in het hart van de stad, dat is de eindsituatie die we voor ogen hebben met het plan Ruimte voor de Waal- Nijmegen. Het is de verbindende schakel tussen de historische binnenstad en het nieuwe stadsdeel De Waalsprong (klik op de afbeelding om te vergroten).

Ruimte voor wonen, recreatie en cultuur, water en natuur

Voorbij de spoorbrug strekken het eiland en de nevengeul zich uit naar het westen. Natuur en water bepalen de sfeer. Dit is het gebied om te wandelen langs de oevers van de Waal en de nevengeul. Nijmegenaren vinden hier een plek om uit te waaien. Er kunnen ook aansprekende culturele activiteiten plaatsvinden, zoals u die bijvoorbeeld de afgelopen jaren al heeft leren kennen op het Waalstrand. Op de nevengeul is er ruimte voor roeien en watersport.

Het centraal gelegen Veur-Lent ademt een stedelijke sfeer. Het gebied vormt de schakel tussen de Nijmeegse binnenstad en de nieuwe woongebieden in de Waalsprong. Op het eiland komen hier ook nieuwe woningen en stedelijke bebouwing. Op het water tussen het eiland en de Lentse kade kunnen jong en oud zich vermaken met watersport.

Ten oosten van de Waalbrug zijn het schiereiland en de nevengeul wat ruiger. Met laarzen aan kunt u hier prima langs de oevers struinen. Vogels kijken vanaf de dijk, vissen langs de Waal: hier ontdekt u de rivier, flora en fauna vlak buiten de stad.

-ruimtevdwaal-waalkade_verk

Lentse Warande (Kade)

De nieuwe kade strekt zich uit tussen de Waalbrug en de spoorbrug en vormt de nieuwe waterkering.
De kade is vormgegeven als een bestraat hellend vlak dat langzaam in het water verdwijnt. Aan de kade kunt u wandelen, fietsen en gezellig vertoeven op het terras of bij de aanlegsteigers voor de boten.

Bruggen

waal-impressie-westzijde-verlengde-waalbrug

De verlengde Waalbrug 
Omdat er een nevengeul wordt gegraven moeten we de Waalbrug verlengen. Het nieuwe deel van de brug wordt eigentijds vormgegeven.

-promenadebrug-verkl.

De Lentloper (Promenadebrug)
De Lentloper verbindt het eiland met de nieuwe kade. De brug is te zien als een voortzetting van de stad over het water, een promenade met mooie vergezichten. De brug is toegankelijk voor auto’s, fietsers en voetgangers.

visualisatie-citadelbrug

De Zaligebrug (Citadelbrug)
De Zaligebrug legt een verbinding tussen het westelijk deel van het eiland en de toekomstige wijk de Citadel. De brug is bedoeld voor wandelaars en fietsers.


Kwel

In het plan is een oplossing gevonden voor de kwelsituatie. Kwel is grondwater dat binnendijks naar de oppervlakte wordt gestuwd bij hoogwater in de rivier.
Het Rijk heeft eerder aan bewoners de garantie gegeven dat door de dijkteruglegging de kwelsituatie in Lent niet mag verslechteren. Nu is duidelijk hoe dat gebeurt. Er wordt een scherm van circa 20 meter diep in de bodem aangebracht en er komt er een watersingel in het achterliggende gebied.

Lees meer over de werkzaamheden van de kade, het kwelscherm en de verschillende bruggen op de pagina Het werk

Partners